Cool People

loveYouloveYou

Daisypath Anniversary tickers

March 9, 2011

Cerita Pedoman::Kecewa Dengan Gelagat Manusia

Assalamualaikum n Olaaaa !!! ;)


hueeeee lame betoi xupdate blog comel ni..
bukak2 pastu tutup..
So, what's new?
Btw, I'm having a good time now.
Paham2 ajela bila balik tanah air sendiri kan..
Makanan sedap2 tu xyah susah2 nk cari,ade je depan mata.
and lagi penting, xyah susah2 nak bace ingredients kat belakang pack makanan tu
sbb tande halal by Jakim tertempek jelasssss:)

Ermmm back to the entry of the title..
Kita nak share satu citer ni.
Ni kira citer pedoman yg perlu direnung renungkan la..
Kite ade jiran taw..Name diorang Datok n Datin(bukan nama sebenar)..
Kitorang kasik name neh sebab diorang tu belagak cam Datok n Datin padahal kete n umah tadela besaw mane pownnn hak3 ^^

Diorang berdua ni opkos la pasangan suami isteri sehati sejiwa seharmoni kan..
Mereka ada la anak 6 orang xsilap aku.
Alkisahnya, diorang sefamily ni perangai ala2 bongkak gitu.
sombong tak bertempat. taik idung masin n bla bla bla..
huhuh jaatnye aku ckap camni! tapi takpe ah sbb aku geram sgt ni.

Dulu family kitorang ngn family diorang leh kate agak baekla...
Tak baek sgt pown  tp kire ok la..
Dolu tyme mula2 diorang wat umah kat depan umah aku ni, umh tu biase2 aje..
tp rezeki diorang murah kowt semakin lame semakin besar lak umah tu..
Tapi besar umah mak aku lagi kowt even umah papan hak3!!
Aku ingat ag dolu tyme banjir, umah diorang tenggelam masok air,
kitorang tlg weii angkot kusi2 meja diorang wat naek umah aku..
sbb umah aku tinggi sampai leh letak kete due bijik bwh umah ni..

Pastu dolu jgk aku nah ajaw anak pompuan die mets sbb tyme tu nk upsr..
target dapat 5 tp nk wat cane xde rezeki dpt 4A aje..
Aku tyme tu dok MRSM tp ank die skolah biase aje.. Bangga la jgk mak abah aku;))

Pastu si Datok ni ade sorang adik pompuan taw..umo lam 40++ kowtt..
Pompuan ni Samsiah (bukan name sebenar).Die cam kureng cket akibat tekanan hidop yg melampaw2..
Samsiah ni dolu keje kilang kat Johor dkt 20 taun gak kowt.Workaholic gila kaw..
Keje xhenti, salu OT sume..
So korang ley bayang la kan KWSP die ade bpe bnyak( lam puloh2 ribu hengget gak kowttt!)..
Tp die jenis bendul cket. Die nak beli umah pastu kene tipu weyhh..Lam 25k jugak dwet die lesap camtu jerkk..jahat sapa wat onar kat die tuhhh..
So lpas tu die balik kg n stay aje kat cni..
First2 die ok aje n dok umah aku pastu pindah dok umah Datok lak(aka abg kandung die)..
Pastu si Datin ni jenis !@#@#** cket so die amek kesempatan ar..
Ade sekali tu si Samsiah citer kat mak aku die kene ikot si Datin n ank2 nya soppim baju raye
and at last si Samsiah kene bayar sume lam rm300 jugakkk..Gila jahat woooo..
Pastu si Datin bukak kedai mkn jap, si Samsiah disurohnye membasoh periuk yg besaw2 n anggap die cam amah..Padahal adik ipar sndri kowt..
Berkira nk mampos si Datin tu. Dimintanya Samsiah mmbyar bil lektrik ngn bil air..
rm30 aje pownn!!!

Skang ni si Samsiah semakin parah. Die tinggal di umah peninggalan arwah emaknye di sebelah umah aku ni.
bermakna depan umah Datok n Datin..
Hidop die sgt sdeyh woo..Umah tu dah hampir runtuh kowt. Lampu sebijik je tu pon mentol.
Berbekalkan air perigi aje n dapor semua mmg tade.Umah tu mmg tade pape la ..
Dah la umh tu dah camtu, yg si Datok plak tergamak bina kandang kambing sebelh umah adik die!
Korang bygkanla kmbing bau cane kan.
Plus, kandang kmbing tu lagi elok kowt dari umah adik die aku cakap.
HUhuhuhuhu..

Si datok n family nye hanye kasik si Samsiah makan 3 kali sehari kowt..Hantar nasik ngn lauk sepinggan aje.
Bende2 laen xkasik.Aku rase si Samsiah xkenyang kowt sbb tu die salu p curik kelapa org, curik sisa makanan yg mak nk kasik ayam, n mcm2 ag..
Cyan wOOoo..ade abg tp layan adik camtu sedangkan die hidop mewah.
Si adik Samsiah iaitu Senah(bukan name sebenar) jarang pulang beraya (ats sbb2 tertentu) menangis melihat adiknye camtu. Senah selalu juga kirim brg cam biskut raye n etc kat abg aku setiap kali abg aku balik raye.mmg xnah lupa la kat kakak die tu..
Yg kelakar nye, si Datok tu..
Si Samsiah ni die xmam taw makanan yg Senah kasik(aku agak  maybe die syg makanan tu kowt n anggap bnde tu sentimental value).
Pastu ade sekali si Senah ni tertengok biskut2, milo n etc yg pernah die kirim..
Si datok ni cakap, "eh ni biskut yg abg bagi ni aritu...(dgn bangga n bongkaknye)
Pastu si anak Senah kate, "eh mama, ni bukan ke yg mama kirim kat abg D tyme raye aritu??"
PErghhhhh bengang dowh si Datok!! teros terdiam seribu bahasa.

Alkisahnya lagi tyme ank sulung die kawen..
Cakap besar dok heboh kat org kg wat kenduri lembu 2 ekor, ayam 80 ekor..
Tup2 taw2 lembu sekor aje yg tumbang !
Ayam beli kat kedai dah siap potong2, balik umah potong kecik2 lagi nak nampak banyak.
Mak aku tengok nampak sikit gila.. Ntah2 40 ekor aje kot!
Pastu mase nak p majlis kat umah besan(pengantin lelaki), si datin ni xajak pon kakak die sertai same,
n si Datin cakap siap2 kat adik die, " kau Kiah(bukan name sebenar) takley pergi sebab kereta kau burok"
Hueeee menangis kau si Kiah tu. Lepas kejadian tu die jarang dah dtg umh datin sebab terase hati..

Alkisahnye lagi tyme anak kedua die kawen. Tyme tu die gadoh ngn mak aku.
Ntah nape die xtegur so mak aku xlayan gak ar..
Biase die pnggil mak aku datang tolong masak tp mak aku awal2 dah chaw p JB umah abg aku..
Mak aku kate malas n xlarat nak layan org sombong camtu..
Pastu ade la mak cik mak cik ni dtg tolong masak..
Hekau tau tak die x hidang air setitik pon kat org kg yg dtg tolong ni.
Sampai sorang mak cik ni mintak tlg budak datang beli air kat kedai sis aku!
Usah kate air, abeh kenduri gulai pon bagi secoit je kat org datang menolong..
Umah aku yg depan umah die ni, 3 hari after kenduri baru gulai sampai.
tu pon sisa2 aje ntah2 dah basi. Kitorang xmakan pon buang terosss..
Memang melampau Datok Datin sekeluarga ni! GrgrgGGGrrr!!!

Aritu anak die dapat masok U..
Sebelom p tu wat la kenduri kesyukuran kan..
Cakap sal anak2 die plak, perangai same ngn mak bapak diorang. jalan meninggi diri, selisih ngn mak abah aku wat muka cam taik huh!)
Tyme kenduri tu kate sembelih kambing 2 ekor, tp mase pak cik pak cik surau mintak lauk tambah,
lame Datin tu masok dapur, n then wat kuar kuah aje, lauk tade..
Hueeee tu pon nak berkira ke Datin!!!?? Dasar taik hidung masin!!
Tak kemana gulai tu yg ko kedekut sgt tu kenape ah??
Die dok canang kat mak aku n org terdekat cakap anak die dapat masok USM Penang..
Die pon p anta la ank die tu USM.
Eh sekali, x sampai sehari dah balik. Mak aku pom kompiusss..
Uper2 nye USM Kubang Kerian tu ajerrrrr..LOrrrrrrr ;)
Lawak tol la Datok ngn Datin ni..
Aku yg p Jepun ni tyme wat kenduri kesyukuran, mak abah aku tade la plak gtau org yg anak die nk p jepun..
takot nanti jadi riak pulakkkk..hueeee..

Satu ag bende yg aku plg ingat, abah aku pernahla dulu nk pinjam dwet si Datok ni sbb ade hal urgent..
Ko tahu die xbagi sampai sudahh..
Sedeyh dengar abah aku cerita..
padahal dolu tyme die nak kawen ngn Datin, tak dan2 pinjam dwet abah aku rm3000.
abah aku p cucuk atm dwet tang tu jugak kol 2 pagi..
Datok ko dah hengat ke??
Dolu pon mase parents die meninggal, adik beradik die, mak abah aku yg jage..
tanggong pengajian sume..
Hueee dasar kacang lupekan kulitttt!!

Huhhh puas ati aku dapat mengumpat lam ni..
Aku harap si datok n datin ni cepat2 la insaf.
tp aku mintak2 bia terkena batang idung diorang dulu hak3(evil)
Ni xkene kat diri sendri lagi, kene sekali perit la weyyyyyy !!

MOral of da story, jgn bongkak, jgn cakap besar, jgn bla bla bla....


p/s : pelik sunggoh semalam aku mimpi aku ngah exam pendidikan islam. aku masok klas lambat 5 minit, pastu aku jwb lambat giler n ade bnyak taley jwb.. aku rase cam tu tercungap2 gila. mntak extend mase ngn ustazah tu pon still xcyap jawab lagi. semua org dah anta paper tnggal aku sorang aje..
Inilah yg dikatekan, lapang sebelom sempitttt hueeeee :(

4 comments:

AtiE aBduLLah said...

amboi senah....
bukan main mengumoat owg...
HAHA...
bnyak benor ceritanye...haha

shazika said...

tu la...ngumpat sampai tak ley jawab exam agama..hahahhaha

sian giler kat samsiah..tekanan kot. gini ah tin, mg bg surat layang kat datok ngn datin tu. bg nasihat sket. xpon ajak samsiah wat mogok. atau tunujk perasaan

buat sepanduk besar2 berarak ngan org kg

Senorita Nadira said...

atie : senarnye pnjg ag citernye tu aku dah ringkaskan.
Alahh kalo mu dok tempat aku ni mu tau la ape rasenye ati weyhhh huhu..

Senorita Nadira said...

shazika : hueeeee.. surat layang? aku xberani ane kang kene saman dah la aku xdop lawyer..bialah Allah memblas perbuatan diorang tu..
Tp mmg kesian ar kat SAmsiah tu.. bnyak ag bnde yg datok n datin wat kat die weyhh