Cool People

loveYouloveYou

Daisypath Anniversary tickers

August 19, 2011

Lelaki Oh Lelaki


Assalamualaikum :)



Salam 19 Ramadhan kepada anda semua para bloggers :)

Ok malam ni kite dalam mood happy sebab baru saja selesai bergayut-sakan dengan kekasih hati.
Tapi mood tak happy pon ada.
Its about my bestie.
Shes facing trouble in her life right now because of a guy.
I wish i could help her, be as close as i can not trying to give advices 
but give some opinions which i think good to relieve her pain.

Percintaan. Memang perit apabila hadirnya orang ketiga kan?
Meninggalkan seseorang yang sudah LAMA dikenali demi seseorang yang BARU sahaja dikenali.
What a nonsense ;(
Kite memang pantang kalo ada orang ketiga yg sanggup memecah belahkan hubungan orang ni.
Pikir tu guna la otak kan sebelom berbuat sesuatu. Si pakwe tu pon satu, ade pulak sanggup tinggalkan awek die yg dah lama kenal demi perempuan yg baru die kenal tak sampai sebulan.
What do u say girls???

(kang tak pasal2 aku dah teremo huhu)

Sedeyhla kan bila hubungan berakhir macam ni.
Memang betol jodoh dan maut ditentukan oleh Allah tapi bila tengok keadaan ni,
tersangatlah kejam bukan?

Kite hanya berharap kawan kite tu kuat utk hadapi semua ni.
Memang susah nak lupakan insan yg kite sangat2 sayang kan.
Sangat perit melihat orang yg kite sayang tu bersama orang laen kan?





Hmmmm inilah kehidupan. Kite perlu tempuhnya dengan redha 





August 14, 2011

Bergediks-Sekali-Sekala-OK-Kot



Assalamualaikum dan salam 14 Ramadhan :)


Huhuhuu.. sedar tak sedar, dah dekat separuh Ramadhan dah kan..
Malam ni pon bulan booooolat betoi.
Esok lusa laaaaaaaaaagi boooolat.
Suke tengok matahari dan bulan kat Jepun ni.
Sangat jelas bentuknya, cantik bangat deh.
Cuma bintang je kurang kat sini. Bintang lagi lawa kat Malaysia tanah air kita :)

Hari ni aku join usrah dengan wanita2 yg ade di kawasan Matsuyama, Ehime ni.
Usrah wanita2 ni biasenya diadakan pada setiap Sabtu jam 2 ptg.
Tapi hari ni diorang buwat pukul 5 and sambung skali dengan majlis berbuka puase
dan semayang teraweh.
Korang jgn terkejut sebab kat sini ramai Indonesian.
Ramai para ibu dan bapak2 and diorang bukan calang calang orang taw.
Diorang semuanya golongan master dan phD.
Kitorang Malaysian-Indonesian kat sini sangat kamcheng hampa tau dakkk.
So tak heranlah kalo sensei kitorang salu cakap kitorang datang dari Indonesia sebab
Malaysian sangat sikit di sini ><
(hampa kalo datang sini pon, kalo tak memiliki kulit putih melepak mcm orang cina kat mesia tu,
jangan harap orang Jepun akan kata hampa Malaysian. Kalo cakap Indonesian ok lagi, kalo diorang cakap Nepal, India, hah jangan terkezutttttt wakakakakakak)
Orang Jepun ni kan diorang memang tertutup, wat dunno dengan foreigners sebab tahap kejepunan diorang tu sgt tinggi huhuhu..
They can't differentiate people even the people come from Egypt, Mexico, France n etc.

Ok cakap sal usrah tadi, juadah berbuka memang heaven. Aku rase inilah juadah berbuka aku plg heaven
sejak 13 hari puase ni. Nak harap aku masak sedap2? Meaningless!!
Kalo ade tok laki anak2 takpe jugak nk masak sodap2 keh3!!
Pastu berteraweh.. Syoik3:))))

Ok ini pulak aku p berjalan2 kat Okaido due tiga hari lepas.
Saje window shopping sebab boring dok umah huhuhu.
Macam biasalah, aku jalan2 mesti bawak model heheheh..










Ouh btw kitorang photoshoot dalam studio purikura.
Purikura ni studio yang ade sportlight bagai, ade mesin amek gambar dalam tu, kite masukkan 400 yen
and buwat aksi sesuka hati, edit gambar tu lawa2 and die print out jadi sticker.
Kat Jepun mesin ni belambak2 n agak femes.
Kat Mesia ade tapi skali amek gambar rm15 huhuhuhu mahaiiiiii:(


Dua hari lepas(12 Ogos) gambar ni kuar kat Salam Perantau Harian Metro :)
Thats me and my bff ^^


Have a nice day peeps!
Love,

N.R

August 12, 2011

日本の花火は世界一です !♥



Assalamualaikum 



Mari menonton Pesta Bunga Api bersama saya:)

video


Hye peeps!
Sorry tak menepati janji, kate semalam nak update blog
tapi tak terupdate pulak kannn huhu ;(
So, macam mane setakat ni puasa?
Haiii kite rase macam lembik dahhh..huhu..
Boringnye la haiii dok sini lama2..
Menyesal pulak tak beli tiket flight awai2 huuhuhu
(menyesal pon tak guna baiii)

Okay.. Sekarang nak citer tentang Hanabi Taikai yang kite pergi Ahad lepas.
Hanabi Taikai ni maksudnya Fireworks Festivals.
Orang kampung panggil Pesta Bunga Api la kan..
kalau dalam tulisan kanji (karakter) macam ini..
 花火 sebelah kiri tu hana means bunga, sebelah kanan tu pulak hi means api..
So betollah orang kampung panggil bunga api kan :)

Hanabi Taikai ni memang acara tradisi di Jepun sejak turun temurun lagi.
Biasanya disambut pada musim panas di seluruh bahagian Jepun dari Julai hingga September.
Acara ni bermula dari Zaman Edo lagi (1932). Masa tu ramai orang Jepun mati disebabkan starvation and contagious diseases dan impaknya populasi penduduk Jepun menjadi sangat2 rendah dan kesan yang sangat teruk dari segi sosial dan ekonomi.
So time tu diorang2 pon menjalankan upacara memuja roh mangsa2 yg mati akibat kebuluran dan menghalau roh2 penyakit jauh dari diorang. Upacara ni diadakan di Sumida River.
Time tengah2 memuja tu, orang2 kat restoren Ryogoku Bridge mendapat kebenaran rasmi untuk launch fireworks. So, inilah sejarah bermulanya Hanabi Taikai .
Kalo rajin rujuk sini Sumidagawa-Hanabi

Tapi Hanabi Taikai sekarang takdelah diadakan semata-mata untuk mengingati upacara pemujaan itu.
Just sekadar untuk suka suka kowt.
Kali ni kite pergi Hanabi Taikai di Mitsuhama Port (三津浜).
Perjalanan dari rumah adalah dalam 6 km and kite p dengan basikal aje.
Sebab tahun lepas pergi dengan kereta, jalan sangatlah sesak huhu..
Pukul 6 ptg dah gerak kayuh basikal naek turun bukit-jam 7 ptg sampai-cari port solat Maghrib (celah kereta orang parking)-minum air untuk berbuka puasa.
Lembik jugakla haku time tu huhuhuhuhuhu :((..

Acara bermula jam 8 malam hingga 9:30 malam.
8000 das bunga api selamat dilancarkan :)
Best jgk sampai awal dapat port best. 
Duduk bertenggek betol2 bawah bunga api tu hahhaha semangat gila aku !
Nilah hasilnya.
Maen ngan aku yang tak pro ni, macam2 gambar lah aku dapat.
Yang ni la senonoh sikit :)



credit to my fren: PicakCak














Ini macam monyet pon ade.
aku pon tak paham karakter ape diorang nak buwat.


Yang ni orang kata doraemon.
Aku tak paham jugak. Just nampak misai aje.


Ini love yang dihujung tanduk.
Laju sangat tak sempat nk snap grggrggrg;(

Yang ni love senonoh sikit.
Korang jgnlah cakap tak nampak cam love pon.. Sobs.





video





Ape yang boleh saya katakan,
bunga api di Jepun adalah yang terbaek di dunia :)
Rase heaven gila dapat tengok hanabi selama sejam setengah tanpa henti.
Korang ape lagi, jomlah join saya tahun depan :))

Bye2 and selamat bersahur!

Ganbarou Nippon !! 

Love,
N.R


August 9, 2011

Shopping Hari Raya Kononnye Lahhh

Assalamualaikum
Salam Ramadhan al-Mubarak :)



Alhamdulillah....
Selesai sudah kite berpuase selama 8 hari,
dan kini tibalah masanya kita berhari raya shopping raya krkrkrkrk;(
Ok mesti hampa tak perasan kan aku dah genap sebulan tak hupdate velog.
Maklumlah bukan blog retisss, takde sape heran, takde sape request update belog segera sobs.
Cuma budak sorang ni je StoberiCincau beriya riya suh aku update.
Mekasih ye sebab jadi fan kite hahahah!:D

Ok sebagai penjelasan kenapa aku lama tak berbelog..
Takde kaitan langsung dgn serangan anonymous seperti kebanyakan retis,
juga takde kaitan dengan internet sebab internet laju tahap dewa 250mbs.
Sebabnya mudah sahaja. Aku baru je selesai menjalani final exam untuk sem ni..
Final sem tu dah start ujung Julai till 3 Ogos ritu.. Dah lama dah abeh sebenarnya:)
Cuma sebelom tu aku ada la buwat part time job kat post office.
Agak kalut gak la nak susun masa belajar, makan, tido n etc.
Keje pulak dasat woiii~~
Kejenya membahagikan small parcels. 
Tapi takdelah small sangat parcels nya sebab size nya dari sekecik2 kejadian
sampailah seberat anak gajah iaitu 30 kilo! Urghhhh tough sekejap aku :p
Tapi keje tu dah abeh dah. Alhamdulillah.. 
Pasni aku tanak dah mintak keje kat situ:(

Berkenaan dengan exam pulak. Aku dah mencoba sedaya upaya tapi
nampaknya Allah sdg menguji aku. Banyak lingkup kowt huhuuhuhu:(
Salah aku sebab study last minute.
Ok tamaw dah ingat sal exam, aku just dapat doakan yg terbaek.
Korang pon tlg doakan eh:)

Perkembangan yang terkini, aku memang free 24 hours dari lepas exam
sampai balik raya ni. Owh aku balik raya kt Malaysia lagi tahun ni hihiihi:)))))

Sabtu lepas aku p sopping ngn kengkwan aku. Adalah dalam 5 orang.
Aku window soppim je.Aku-sayang-dwet-nak-soppim-huhuhu...
Aritu aku rajin pulak nk bawak kamera aku ni, so ape lagi, bergedik2 lah dalam
Emiful, Masaki (sebuah soppim complex).


So this is the new me, yang pakai tudung coklat.
Ok itu hanya jenaka. Aku sama je dari dolu sampai sekarang,
macam-jemput-jemput :(

























Nama je soppim raya. Sale ada tu ade contohnya 10% takpun 50% tapi harge still
dalam 4000¥ untuk sehelai t-shirt sekeping yang kalo kat Times Square buleh dapat rm15..
sale tapi cam tade makna sangatlakan >.<

Satu lagi kat sini bukannya ade shawls or baju kurung nak soppim buwat raya sobs.
At the end, aku just beli nanchos, keychain tuk sangkut kat fon, headband, and earings.
See, tade kaitan langsung dgn barang nk wat raye lol :D

Ok enough for today.
See ya tomorrow insyaallah.
Selamat bersahur peeps!
Lots of love,

N.R



p.s Inilah yang syoiknya soppim di Jepun.
Kite buwat pape pon orang kedai tak kesah.
Takde nak tegur2, usha2 pelik, or jeling2 manja kat kita.
Ini hak kite kan sbg pembeli.
n owh one more thing, korang jugak boleh touch up make up free
kt mane2 je sebab tester die belambakkkk.
Yg kat atas tu tgh touch up kt The Body Shop:)