Cool People

loveYouloveYou

Daisypath Anniversary tickers

May 22, 2012

I Need Health Supplement






Assalamualaikum



Salam 1 Rejab kepada semua yg membaca penulisan saya pada hari ini :) 

Pagi tadi terjadinya solar eclipse kat Jepun dalam jam 7:30 am lebeh kurang. Tapi aku lah insan paling rugi atas muka bumi ni sebab aku tak sempat melihat kejadian indah ciptaan Allah swt itu akibat tidur sampai tak hengat dunia. Aku memang salu mcm ni. Terlepas utk menyaksikan panorama seindah itu. Huh rugi rugi rugi !! OK dah2 menyesal pon tak guna lagi. Wuwuwuwuw:(. Hmmm hari ni sekolah dari 10:30 am to 5:45 pm. Huh letehnya rasa cam nak pengsan. Balik2 lapar gila rasa cam nak makan orang boleh tak? Owh actually nak cerita benda ni hehhe :)
Lepas aku balik dari sekolah tu around 6 pm, aku singgahla drugs store dekat rumah aku ni je haa. Jalan dalam 20 langkah dah boleh sampai kot. Kalo kayuh basikal dalam 10 kayuhan aku rasa haha! Tapi memang gila lah dekat aku cakap tapi hareemmm aku jarang gila nak p sana. Sebab jalan tu bukan one way aku ulang-alik ke sekolah. Nama kedai tu くすりのレディ (kusuri no redi-) Redi means Lady :) Nak dijadikan cerita aku singgah la situ hari ni sebab dah dekat 5 bulan aku mencari2 perfume bilik tapi tak tercari2. Sebelom tu aku usha jugak health supplements. Kalo korang nak tahu, selama 22 tahun aku hidup ni, aku tak pernah ambil sebarang supplement untuk kesihatan. SERIOUSLY ! Tapi alhamdulillah setakat ni aku sihat walafiat tade sebarang penyakit. Syukur ya Allah:) Aku rasa ni mungkin berkat cikgu tadika aku suap Scott Emoltions pagi2 time tadika dulu. Jadiklah aku sihat begini hak3!! Owh pernah la sekali aku beli tahun lepas Seven Seas Cod Liver Oil dalam bentuk pills. Kononnya lah nak amalkan makan pagi2 tapi harem sebab aku jarang sgt breakfast n pergi kelas pon terkocoh2. Mane sempat nak telan pill tu. Sudahnya, aku tersalah letak atas micro wave, tengok2 dlm sebulan 2, separuh dari pills tu dah cair n sticks to each other ! Owh sangat sedeh sbb nak kata mahal tu taklah tapi sbb aku first time beli kan. Sayang punya sayang aku pon simpan lah yg elok lg yg half tu.. Sampai ke sudah aku x makan and buang camtu jer. Kesian dia hueee:(

Aku teringin sangat nak cuba grapeseed oil punya supplements. Artis Hollywood ramai amalkan supplement ni sbb bagus utk kulit. Dengar katanya kulit jadi cantik gila kalo makan grapeseed oil. Dengar katanya lah..
Aku pon usha la kat Lady tu and supplement dia macam2 nyah! Rabun mata I ! Okay seperti biasa aku sbg ahli JAKIM sedia menjalankan tugas hihii :))))



Placenta C - jelly

item details 
 豚コラーゲンペプチド - pig collagen peptide
豚プラセンタエキス - pig placenta extract
豚エラスチン - pig elastine
  ゼラチン - gelatin (mostly from vavi jugak)
hueeee ada hati nak makan kerr?
status: HARAM



 SHISEIDO The Collagen-powder

item details
コラゲンペプチド(魚由来)- collagen peptide (derived from fish)
ゼラチン - gelatin (vavi)
Status : HARAM jugak!



ITOH Blueberry Routine Plus (capsules)

item details: 
ゼラチン(豚由来)- derived from pig
status: HARAMMMM


Blueberry (capsules)

 item details:
Tiada apa2 yg haram di situ 
status: HALAL !!


** this is why I love japan soooo much! they really take a good rensponsibility about the ingredients especially on foods sbb senang orang nak rujuk tambah2 yg jenis allergic. Kat Malaysia buat macam ni kan best! Tulis dalam bahasa Kimia kite mana nak paham kannn ???


 this one called Makirons
aku tgh pkai dalam 3 minggu camtu.
my japanese friend suggest me to apply this a little bit on my face after take shower.
dia antiseptics yg lemah so pkai sikit je.
katanya utk kurangkan bakteria kat muka agar jerawat tak tumbuh melata.
katanya lah....


 macam2 pewangi ade! fening kepala sudeyhhh



 lastly i chose this!
Air wick freshener. Aqua floral.

 beli sabun basuh baju jugak! 

Biore for mens? hihihii:))





Walaupun kecewa tak dapat beli supplements td, at least aku happy bilik dah wangi hihihi.. Korang kalo nak beli pape tengok dulu ingredients ok! jangan maen bedal ajer. Banyak lagi benda yg halal di bumi Allah ni. 




Jumpe lagi esok lusa tulat byeeeeee !!

love,


NR



6 comments:

nur fatihin said...

salam,hye akak! pedih tak pakai makiron tu? rasa nak try la..natsu2 ni, mmg jiki nak kuar nikibi nii...^_^"

Senorita Nadira said...

wsalam finn! :)
xpedih pn pkai sbb die shodokusei yg weak punyer.. try la.. ermm nk kte jrawat tu x kuar lgsg tu x la tp at least kite dh try nyahkn bakteria yg kurg ahsem tu kn? hihi..

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

herbalife la senang + sedap + halal :)

Senorita Nadira said...

Ermmmmm kalo dok kat Malaysia ni sume jenis rasanya nk beli! naseb baek ada kt Jpun nak beli pon tade choice. blik nnti wjib kne beli ni huhuhu

NinaAz said...

haiii... nice blog! thanx follow yah! :)

Senorita Nadira said...

hueeeee thank you NinaAz :) thanks sudi singgah sini ..