Cool People

loveYouloveYou

Daisypath Anniversary tickers

August 12, 2011

日本の花火は世界一です !♥



Assalamualaikum 



Mari menonton Pesta Bunga Api bersama saya:)

video


Hye peeps!
Sorry tak menepati janji, kate semalam nak update blog
tapi tak terupdate pulak kannn huhu ;(
So, macam mane setakat ni puasa?
Haiii kite rase macam lembik dahhh..huhu..
Boringnye la haiii dok sini lama2..
Menyesal pulak tak beli tiket flight awai2 huuhuhu
(menyesal pon tak guna baiii)

Okay.. Sekarang nak citer tentang Hanabi Taikai yang kite pergi Ahad lepas.
Hanabi Taikai ni maksudnya Fireworks Festivals.
Orang kampung panggil Pesta Bunga Api la kan..
kalau dalam tulisan kanji (karakter) macam ini..
 花火 sebelah kiri tu hana means bunga, sebelah kanan tu pulak hi means api..
So betollah orang kampung panggil bunga api kan :)

Hanabi Taikai ni memang acara tradisi di Jepun sejak turun temurun lagi.
Biasanya disambut pada musim panas di seluruh bahagian Jepun dari Julai hingga September.
Acara ni bermula dari Zaman Edo lagi (1932). Masa tu ramai orang Jepun mati disebabkan starvation and contagious diseases dan impaknya populasi penduduk Jepun menjadi sangat2 rendah dan kesan yang sangat teruk dari segi sosial dan ekonomi.
So time tu diorang2 pon menjalankan upacara memuja roh mangsa2 yg mati akibat kebuluran dan menghalau roh2 penyakit jauh dari diorang. Upacara ni diadakan di Sumida River.
Time tengah2 memuja tu, orang2 kat restoren Ryogoku Bridge mendapat kebenaran rasmi untuk launch fireworks. So, inilah sejarah bermulanya Hanabi Taikai .
Kalo rajin rujuk sini Sumidagawa-Hanabi

Tapi Hanabi Taikai sekarang takdelah diadakan semata-mata untuk mengingati upacara pemujaan itu.
Just sekadar untuk suka suka kowt.
Kali ni kite pergi Hanabi Taikai di Mitsuhama Port (三津浜).
Perjalanan dari rumah adalah dalam 6 km and kite p dengan basikal aje.
Sebab tahun lepas pergi dengan kereta, jalan sangatlah sesak huhu..
Pukul 6 ptg dah gerak kayuh basikal naek turun bukit-jam 7 ptg sampai-cari port solat Maghrib (celah kereta orang parking)-minum air untuk berbuka puasa.
Lembik jugakla haku time tu huhuhuhuhuhu :((..

Acara bermula jam 8 malam hingga 9:30 malam.
8000 das bunga api selamat dilancarkan :)
Best jgk sampai awal dapat port best. 
Duduk bertenggek betol2 bawah bunga api tu hahhaha semangat gila aku !
Nilah hasilnya.
Maen ngan aku yang tak pro ni, macam2 gambar lah aku dapat.
Yang ni la senonoh sikit :)



credit to my fren: PicakCak














Ini macam monyet pon ade.
aku pon tak paham karakter ape diorang nak buwat.


Yang ni orang kata doraemon.
Aku tak paham jugak. Just nampak misai aje.


Ini love yang dihujung tanduk.
Laju sangat tak sempat nk snap grggrggrg;(

Yang ni love senonoh sikit.
Korang jgnlah cakap tak nampak cam love pon.. Sobs.





video





Ape yang boleh saya katakan,
bunga api di Jepun adalah yang terbaek di dunia :)
Rase heaven gila dapat tengok hanabi selama sejam setengah tanpa henti.
Korang ape lagi, jomlah join saya tahun depan :))

Bye2 and selamat bersahur!

Ganbarou Nippon !! 

Love,
N.R


11 comments:

Cik NurulZaty said...

best gilaaa bunga api kat sana...

huhu..sejam lbih tnpa henti? awesome..

:)

kak liza ehime said...

mesia pun tgh galak gak " hanabi " .. .... memekak aje. baby haku nak tido pun x bole.

Senorita Nadira said...

zaty : yup sejam stgh non-stop mmg syoikkkk..n die nyer bentuk pon mcm2..sgt kewl okay:)

k liza : hahhhaha..tulah timing same pulak kan..dekat2 raye ni biaselah hanabi merata2.. haduii kecian pulak kat baby tuuuu~~

strawberrycincau said...

jeless laa dgn awakkk akak comell.. leh tengok bunga api yg comel di jepang,.. kite kat sini terkulai layu bersama assignmet.. hahaha.. neway, sngt cumel bunge2 api itu.. :))

shazika said...

lawa ngat tin!! x jmpa lg bunga api bentuk love

Senorita Nadira said...

stobericincau: haaahha..tgok la tu kite dah rekod dh tuk awk tgok hanabi tu:) mmg comel sgt hanabi tu..sgala masalah hlg bile dpt tgok hanabi taw:)

azie : mmg lawa!! aku pon tanah jumpe lagi sblom ni..hebak la jepunggg

yuyueyuliana said...

i tgk bunga api dekat kolej i masa merdeka pon da hampir separuh gila. kalu i kat sana tgk hanabi rasanya mmg i akan gila. haha

Senorita Nadira said...

yuyueyuliana: hahahhha..jgn jadi gila jangannnnnn hihi..betol2..rase heaven sgt dpt tgok bunga api smpai muak..kt mesia kalo tgok mmg tak berkedip mata sbb sikit je kan.. huhu

paan kowt said...

wahh..mcm duk kat jepun rasanya tgk bunga api td..
berehhhhh

Senorita Nadira said...

paan : hahaaha..bagoslah kalo rase camtu:)

LittleGurl said...

omg! cantik gila bunge api!